El XVIII Congrés de la FIFA de 1929


La Fédération Internationale de Football Association (FIFA), coneguda popularment com a Federació Internacional de Futbol, es va constituir el 21 de maig de 1904 a Paris, concretament a la seu de la Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques. El seu primer president va ser el periodista francès Robert Guérin.

Entre els set països fundacionals de la FIFA hi havia un representant espanyol, Carles Padrós i Rubio, membre del Madrid Football Club, actual Reial Madrid. Cal recordar que, el motiu de la representació d’una entitat i no pas de una federació, en el cas concret d’Espanya, era donat perquè la Reial Federació Espanyola de Futbol no es va fundar fins a l’any 1913. Els altres països que també van formar part de la creació de la FIFA van ser Bèlgica, Dinamarca, França, Paises Baixos, Suècia i Suïssa[1]. A la primera reunió constitutiva de la FIFA, organitzada a Paris (1904), Carles Padrós i Rubio no va poder assistir-hi i va delegar la seva presencia en el gestor esportiu francès André Espir.

La presència espanyola a la FIFA no va durar gaire temps ja que a l’any 1906 va haver d’abandonar l’entitat ja que es va aprovar que només podien formar part les organitzacions federatives nacionals, no entitats esportives. La reincorporació d’Espanya a la FIFA no va arribar fins el XIè Congrés de la FIFA organitzat a Oslo (1914). Fins aquells anys, els Congressos de la FIFA s’havien celebrat de manera anual, però amb l’esclat de la I Guerra Mundial, i la posterior postguerra, no es van tornar a organitzar fins al 1923, a la ciutat suïssa de Ginebra.

El Mundo Deportivo, portada, del 18 de maig de 1929


El futbol formava part del programa olímpic des dels Jocs Olímpics de París de 1900. Coincidint amb els Jocs Olímpics d’Amsterdam de 1928, la FIFA va organitzar el seu XVIIè Congrés a la capital holandesa. “En el Instituto Colonial de Holanda se ha celebrado estos días el Congreso de la Federación Internacional de Football Asociación. La presencia de gran número de naciones y la importancia de las cuestiones sometidas a debate hacen uno de los más importantes que se han celebrado.” (El Mundo Deportivo, pàg. 2, del 28 de maig de 1928). El fet que als Jocs Olímpics solament poguessin participar esportistes amateurs va propiciar que la FIFA es planteges organitzar una competició internacional pròpia. En aquest congrés es van posar les bases del que posteriorment seria la Copa del Món de Futbol. Com a representant de la Reial Federació Espanyola de Futbol va assistir Julián Olave Videa, qui va ser elegit per formar part del Comitè Executiu de la FIFA. També es va acordar organitzar un Campionat del Món al 1930. Espanya es va postular com a una de les seus candidates i “Se acordo que el próximo Congreso de la FIFA se celebre en Madrid los días 18 y 19 de mayo de 1929.” (El Mundo Deportivo, pàg. 2, del 28 de maig de 1928)

El 22 de gener de 1929 es va convocar l’Assemblea de la Federació Catalana de Futbol, que estava presidida per Josep Rosich i Rubiera, i es van consensuar diferents acords entre els quals destacava “Dirigirse a la Federación Española solicitando que, con motivo de la Exposición de Barcelona, se celebre en esta ciudad el partido internacional Inglaterra-España y que se celebre también en nuestra ciudad el Congreso de la F.I.F.A., que debe reunirse en España la segunda quincena de mayo próximo.(La Vanguardia, pàg. 12, del 25 de gener de 1929). Uns mesos desprès, la Reial Federació Espanyola de Futbol va realitzar un comunicat on feia ressò que el partit entre Espanya i Anglaterra es jugaria a Madrid però que el Congrés de la FIFA passava a organitzar-se a la ciutat de Barcelona. “En vista de esta actitud y a pesar de que en el seno de nuestro comité se habló en principio de la posibilidad de celebrar dicho partido en el campo de Las Corts, se puede asegurar que el partido Inglaterra – España se jugará el día 15 de mayo en el campo de Chamartín, propiedad del Real Madrid. (…) Puede asegurarse que el congreso de la F.I.F.A. se celebrará en Barcelona los días 17,18 y 19 de mayo.(La Vanguardia, pàg. 25, del 27 d’abril de 1929)

No podem oblidar que durant aquell 1929 es celebrava l’Exposició Internacional de Barcelona. Durant aquest esdeveniment, no només hi va haver importants competicions esportives, sinó que la ciutat va ser seu també d’importants trobades i congressos internacionals. La transcendència de l’Exposició Internacional de Barcelona va motivar que el màxim organisme rector del futbol internacional (FIFA) decidís canviar l’escenari per organitzar el XVIII Congrés de la FIFA, ja que inicialment s’havia escollit la ciutat de Madrid. Els punts més importants d’aquest congrés eren la discussió de la reglamentació de la nova competició esportiva, la decisió de si aquesta nova competició esportiva s’organitzaria cada quatre anys i l’elecció de la primera seu. Ja havien sortit els primers països que es mostraven interessats en organitzar la primera edició del Campionat del Món de Futbol. Com foren els casos de Txecoslovàquia, Espanya, Hongria, Holanda, Suècia o Uruguai.

Barcelona va organitzar el XVIII Congrés de la FIFA. La recepció oficial i el congrés van tenir lloc a l’Ajuntament de Barcelona, el 17 de maig de 1929, i van assistir-hi 46 delegats federatius de 23 països diferents. La recepció oficial va ser presidida per l’alcalde de Barcelona, Darius Romeu i Freixa, II baró de Viver, al Saló de la Reina Maria Cristina. La delegació de la FIFA va estar encapçalada pel dirigent francès Jules Rimet, que havia estat elegit president de la FIFA al 1921, i va viatjar a la Ciutat Comtal acompanyat de la seva esposa i de la seva filla. Aquest mateix dia també va tenir lloc la sessió d’obertura del Congrés de la FIFA, el qual també va servir per commemorar el XXV aniversari de la seva fundació. A la taula presidencial hi havia l’alcalde de Barcelona, Darius Romeu i Freixa, el president de la FIFA, Jules Rimet, el president de la Diputació Provincial de Barcelona, Josep Maria Milà i Camps, el capità general de Catalunya, Emilio Barrera Luyando, el Governador Civil de Barcelona, Joaquim Milans del Bosch i Carrió, i diferents representants de la Reial Federació Espanyola de Futbol com Josep Rosich i Rubiera, Julián Olave Videa o Ricard Cabot i Montalt.

Dos dies abans de la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, el 18 de maig de 1929, a la segona jornada del Congrés de la FIFA, es va signar l’acta fundacional de la creació del Campionat del Món de Futbol, tot atorgant a l’Uruguai la seva organització, que va tenir lloc l’any 1930.

Cal recordar que, la candidatura espanyola per organitzar el Campionat del Món de Futbol de 1930 es va retirar i va decidir donar el seu suport a la candidatura de Montevideo. També es retiraren la resta de candidatures. Uruguai tenia tres arguments importants per organitzar la primera edició del Campionat del Món de Futbol: l’excel·lent grau de desenvolupament del futbol, el doble títol olímpic d’Uruguai (1924 i 1928) i el fet que l’any 1930 es commemorava el centenari de la seva independència.

Va passar a la meva ciutat, Barcelona.

Raül Vázquez Coma


Per a consultes d'arxiu i biblioteca, podeu contactar a ceosamaranch@fbolimpica.es



[1] La Federació Anglesa de Futbol es va unir a la FIFA al 1905.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

Instalaciones Desaparecidas:

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)