Els Quatre Gats, Pere Romeu i l’esport


Els Quatre Gats, un lloc de referència del moviment modernista a la nostra ciutat i que correspon a la paternitat de l’arquitecte Puig i Cadafalch, està situat en els baixos del carrer Montsió número 3, bis. L’establiment, que va ser inaugurat el 12 de juny de 1897 i va tancar les seves portes el 1903, era regentat per Pere Romeu i Borràs, i va comptar amb la col·laboració de pintors de la talla de Santiago Rusiñol i Ramón Casas i Carbó. En la cerveseria, café i restaurant Quatre Gats es van organitzar moltes activitats, vetllades literàries i musicals, exposicions i espectacles d’ombres xineses i titelles.

Pere Romeu era una persona amb inquietud cultural, però també esportiva. Tal com apareix a La Vanguardia de l’1 de desembre de 1891, Romeu va promoure amb altres socis l’obertura del Gimnasio Catalán Centro de Sport. El gimnàs, que abans havia portat el nom d’Anfruns, estava situat carrer Provença 93. “La sala destinada especialmente a la gimnasia abraza una área muy respetable y con las dependencias anexas destinadas a la hidroterapia, masage, sudación, baños, duchas, natación, esgrima, tiro al blanco, salón de lectura y de descanso y café-restaurant forma un local espaciocísimo del que no se tiene idea aquí en materia de gimnasios”. Romeu feia de professor d’esgrima i J.M. Arandes era el responsable dels serveis de gimnàstica. El 13 de març de 1892 es va instal·lar en el local “un gran cuadrilongo, en cuyo centro se ha construido una hermosa pista, con el suelo de asfalto, destinada a patinar”. El mateix dia, “dos jóvenes ingleses, los señores Samuel y Barrie boxearon un rato con gran complacencia de los concurrentes” (La Vanguardia, 14 de març de 1892). També el Gimnasio Catalán va acollir una exposició dels pintors Ramón Casas (un dels quadres era un retrat de Pere Romeu) i Miquel Utrillo; i com es pot llegir en el mateix diari el 6 de juny, “el local estuvo lleno de elegantes señoritas, jugándose por primera vez una partida de lawn-tennis”. A partir de 1894 no apareixen més noticies d’aquest establiment.

El 1897 Pere Romeu es va embarcar en una nova aventura, els Quatre Gats. A diferència de l’anterior, aquest era un establiment hostaler però les manifestacions culturals tenien un paper destacat, i l’esport també va ser-hi present. L’esgrima i la boxa es van organitzar en el Saló de Festes. La revista Los Deportes de l‘1 de desembre de 1897 ens informa que en una vetllada “tomaron parte los conocidos profesores Sres. Merlini, Martín y Muro, y los aventajados amateurs Sres. Sayé (padre e hijo), Solé, García Marín, Niquet, Puig, Romeu y Liverala, resultando la mayor parte de los asaltos muy interesantes”; i La Vanguardia del 28 d’octubre de 1898 informa que aquella mateixa nit hi hauria “un asalto de armas y pugilato inglés por el profesor señor Merlini y sus alumnos, y con el concurso del profesor señor Muro, de los aficionados de ambos Círculos de Barcelona y don Pedro Romeu”. També en el local es van organitzar trobades i banquets de Sociedad Colombòfila de Barcelona, que tenia la seu en l’edifici del carrer Montsió. Fins i tot els secretaris dels clubs de football van acordar reunir-se en els Quatre Gats per fixar el calendari i els terrenys de lloc de la Copa Macaya, el primer torneig de futbol reglat que es va jugar al nostre país (Los Deportes, 6 de gener de 1901), però al final van decidir canviar de lloc i es van reunir al Café Novedades.


De ben segur que en els Quatre Gats es van fer tertúlies i reunions relacionades amb el ciclisme, un esport que gaudia d’una afició fidel. De fet, la paret frontal de l’entrada estava presidida per un quadre de Ramón Casas, una pintura a l’oli feta el 1897, on es veia el pintor damunt d’una bicicleta tàndem juntament amb Pere Romeu. En l’actualitat aquesta tela es troba al Museu Nacional d’Art de Catalunya. També els pioners de l’automobilisme, entre els quals hi havia Casas i Romeu, van reunir-se aquí: “el sábado 19 del actual, se reunieron algunos automovilistas en los “IV Gats” y acordaron convocar a una reunión general a todos los que quieran contribuir a la fundación del “Automóvil Club” de España, la que se celebrarà esta mañana a las once en la Vaquería del Parque (Los Deportes, 27 d’abril de 1902). El club es constituiria amb Josep Ferrer i Vidal com a president i amb Ramón Casas i Santiago Rusiñol ocupant els càrrecs de vocal. (La Vanguardia, 3 de maig i Los Deportes, 4 de maig de 1902). De l’afició de Romeu i Casas queda constància en un altre oli, on es veuen tots dos en una berlina, i que fou pintat per Casas el 1901 per decorar el local, i que en l’actualitat també el podem veure al MNAC.
Malauradament Pere Romeu es va veure obligat a tancar les portes del seu negoci el 1903. Tothom sabia que era un idealista, però un mal administrador. Malgrat això es va bolcar en la seva nova afició, els cotxes. Va obrir una botiga al Passeig de Gràcia 70, representant les marques Pivot i Le Passe Partout; i va participar en excursions, caravanes i proves automobilístiques. També el 1904 va entrar a formar part de la junta directiva del Sportmen’s Club, on va tenir un paper molt actiu. En 1908 moria de tuberculosi, i als 46 anys d’edat Pere Romeu.
Per finalitzar, i per als més interessats, és recomanable llegir Sempronio. En el llibre Barcelona pel forat del pany, editat per Biblioteca Selecta el 1985, trobem el capítol XII titulat “Esportius als Quatre Gats”, i on es fa referència a la relació de Romeu amb el pintor Casas.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

El enigmático Cobi de la azotea del Palau Güell

Instalaciones Desaparecidas:

Serie: Pasajes deportivos de la posguerra (1939-1945) IV