Els inicis del patinatge i primer partit d’hoquei patins a Barcelona



L’afició a patinar sobre rodes va arribar a Barcelona poc després d’iniciar-se la dècada de 1880. A França, en canvi, tal com detalla Eduart Támaro en l’article Lo skating-ring, que es va publicar a La Ilustració Catalana el 30 de gener de 1881, la reina Maria Antonieta era una consumada patinadora, i ja en 1819 se veije patinar en els boulevards y jardins publichs de París”. En el mateix article se cita que el primer equipament per a patinadors, l’skating-rink, va construir-se a Cincinnati (Estats Units) el 1867 i a Paris, tres anys després, en el carrer Joan Goujon. És possible que estigui equivocat, però a diferència de la majoria dels esports, no va ser a Barcelona la primera ciutat espanyola en construir aquest tipus d’equipament. La primera informació escrita és de 1877. Al diari liberal La Iberia s’informa d’un skating-rink i un espectacle en els Jardins del Buen Retiro a Madrid, i en el diari El Solfeo, catalogat de tendència criptorepublicana, s’informa d’un skating-ring al carrer Barquillo 7, que organitzava sessions per a patinadors des de les 8 del matí fins a dos quarts de dotze de la nit.
La primera notícia relacionada amb un skating-ring a Barcelona apareix el 1882. La Vanguardia del 12 de gener, en la secció Diversiones Particulares, informa que “la empresa que tenia a su cargo las sesiones de patinar el año pasado en el Buen Retiro, se ha encargado del magnífico local de la calle Canuda, nº 31, y llevado a cabo todas las obras y mejoras, con el objeto de presentarlo como se merece”. L’skating obraria les seves portes el dijous 19 de gener, però no degué tenir gaire èxit perquè desapareix de les pàgines del diari un any després. Tres anys més tard, el 1885, els diaris recullen la creació d’una societat, La Perla del Mediterráneo, que projectava construir un balneari a la platja de Can Tunis. En el projecte, obra de l’arquitecte Enric Sagnier, constava la construcció d’un espai per a “jocs de pilota, bitlles, skating-ring”, etc. El 1892 va quedar clausurada la concessió i s’abandonà el projecte. No obstant, aquest mateix any es van inaugurar tres skating-rink. El primer en el Circo Barcelonés, al carrer Montserrat 18-20, inaugurat el 1853, i on avui es troba l’edifici Colom. L’skating era dirigit pels italians Augusto Bellini i Carlos Viro, y los patines hechos en Italia son de la mejor calidad” (La Vanguardia, 12 de gener). A continuació, el mes de febrer, s’inaugurava l’skating-rink Folies Bergeres, al carrer Escudellers 6; i el març un altre al Gimnàs Colon, al carrer Provença 63, que tenia 170 metres de superfície asfaltada. A partir d’aquest any l’afició va decaure.

El 1904 tornaria l’afició amb força. La Sociedad La Camelia (Sport Patin) inaugurava un saló de ball, cafè i skating al carrer Casanova 3-5, però al cap d’un any tancaria les portes. El 1904 obriria les seves portes l’skating-rink de l’Sportmen’s Club.  A La Vanguardia del 10 d’octubre de 1903 s’esmentava el canvi de nom de la Societat Sport-Fox-Terrier, una entitat dedicada, al principi, als gossos de lluita, per la de Sportmen’s Club. Mica en mica es van anar creant diverses seccions esportives: tir, ciclisme, atletisme, bitlles, esgrima, patinatge, etc. Del boom del patinatge n’informa la Ilustració Catalana en la seva edició del 24 de juliol: Després de molts anys de no practicar-se el patinatge a Barcelona, ha pres ara un increment extraordinari. De primer cop molt pochs, que tothom mirava ab certa enveja; el número d’aficionats ha aumentat de tal manera que molt aviat resultà insuficient la preciosa pista del Sportmen’s, que’s vegé obligat a construirhne una segona tres cops més gran que la primera... També el club de La Salut (fundat en 1902) no ha volgut restar enrera y, desitjós de proporcionar major atractiu als seus socis, ha fet construhir un skating-rink en el seu local social de la barriada d’aquell nom, ahont s’hi veuen continuament bon número de patinadors”.
 El 1905 apareixen altres skating, però tampoc aconseguirien arrelar. En la secció d’espectacles de La Vanguardia del 12 de gener apareix la Sociedad Nueva Serpentina, que estava al carrer Ramelleres 23, al costat del carrer Tallers; anunciava una “Grande y espaciosa pista para patinar todos los días de 10 de la mañana a 1 de la noche, profesor disponible a todas horas, servicio nuevo de patines. El servicio de café por distinguidas señoritas. Los días festivos grandes bailes tarde y noche”.  A Los Deportes del 4 de març hi ha un article signat per Amadeo Llaverías, fundador del Gimnàs Colon (1892-1906), en el qual feia referència a la desaparició de La Camelia (Sport Patin), però “nos congratulamos de la apertura de la pista de Novedades –es refereix al Salón Sport dels Jardínes de Novedades–, a cuyo frente se halla persona de tan reconocido mérito como lo es D. Félix Wigo, y de la que en la barriada de Gracia se acaba de instalar en el pintoresco sitio de La Fontana, rodeada de árboles y con un teatro por marco”.

En aquest marc d’eufòria patinadora, i dins d’una festa esportiva, es va jugar el primer partit d’hoquei sobre patins a l’Sportmen’s Club. La data: 28 de febrer de 1905. A La Vanguardia de l’1 de març i Los Deportes del 4 de març podíem llegir: Seguidamente se dio comienzo al partido de “hockey” con patines, primero que se ha jugado en España y que era esperado con verdadero interés por los numerosos amateurs del deporte de moda. Componían el bando azul los senyores Trujillo (M.) capitán; Puig y Canal, ataque; Bassas (B.) defensa, y Esteve, puerta. Y el bando rojo los senyores Casajuana, capitán; Bracons y Miró, ataque; Bassa (J.) defensa, y Ortoil, puerta.
El partido fue jugado con enorme interés por ambos bandos, que en la primera mitad no consiguieron hacer ningún goal; hecho el cambio de terreno y reanudada la lucha, los rojos gonsiguieron apuntarse dos goals por uno los azules.
Los jugadores de ambos bandos demostraron haber hecho un perfecto estudio del juego y tener gran dominio de los patines, sin el cual resultaría difícil y hasta expuesto practicarlo”.

L’increment dels skating continuaria augmentant, el 1907 s’obria l’Skating-Ring La Palmera, a la Rambla Catalunya 55; el 1911, amb motiu de la revetlla de Sant Joan, s’inaugurava el saló recreatiu Iris Park, “el más hermoso y cómodo de Barcelona. Sala de patinar y otros sports”, al carrer València 197, al costat d’Aribau; i el 1912, un any després, li tocava el torn al Turó Park, a prop de la Diagonal.
 
Per finalitzar, destacarem que el 1905 es feia el primer pas, en l’àmbit internacional, en constituir-se l’Amateur Hockey Association; la federació internacional, el Bureau de la Federation International de Patinatge à Roulettes no es fundaria fins al 1924; i quatre anys després (1928) es creava la Federació Catalana. Si es vol ampliar informació sobre el primer partit també podeu visitar els blogs dedicats a l’hoquei patins Veterans som tots A Kops d’Stick on hi ha un interessant article Reportatge d’investigació: el primer partit d’hoquei patins a Catalunya del qual és autor Francesc Xavier Martínez.

Comentaris

  1. El Reportatge d’investigació: el primer partit d’hoquei patins a Catalunya que apareix en el Blog Veterans som tots, és una còpia (autoritzada) del original que apareix en el blog "A Kops d'Stick" i lògicament no pertany a Ramon Ferré, sinò que l'autoria és Francesc Xavier Martínez: http://akopsdstick.blogspot.com.es/2011/08/reportatge-dinvestigacio-el-primer.html

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)