La “Grupa”, el primer ciclocròs nacional i la primera Pujada Ciclista al Castell de Montjuïc

Fa uns dies l’escriptor, periodista i professor Rafael Vallbona em va regalar el llibre escrit per ell mateix Escalada a Montjuïc 1965-2007, l’ascens de la ciutat. M’ho va regalar en un dinar on també hi era l’amic Rubén Peris, president de La Volta a Catalunya i em va fer molta il·lusió perquè vaig col·laborar amb aquesta emblemàtica prova, que dirigia l’inoblidable Quim Sabaté, quan jo era responsable de promoció i esdeveniments esportius de l’Ajuntament de Barcelona del 1981 al 2005. Llegint el llibre vaig conèixer però, que trenta anys abans ja s’havia organitzat una pujada al castell de Montjuïc en bicicleta. 

La primera notícia que he trobat a l’hemeroteca de La Vanguardia és del 14 de juny de 1931, l’any de l’arribada de la República. L’entitat promotora fou l’Agrupació Ciclista Montjuïc, “la Grupa”, com se li coneix en la família del ciclisme. Aquesta entitat va néixer en octubre de 1916, per tant en 2017 compleix cent anys. Ara ja forma part dels clubs centenaris de la ciutat.

Cal esmentar que en 1922 van assolir una fita històrica, ja que va organitzar el primer ciclocròs de l’Estat. En la Jornada Deportiva del 30 de gener de 1922 hi ha un petit article titulat “Cros-country ciclo pedestre organizado por la Penya Montjuich – Esta serála primera prueba que se celebra en España”. Cal dir que a la web de l’entitat, com a la Viquipèdia, es diu que es va realitzar el 26 de gener. Per tenir més informació vaig trucar a l’agrupació, i el seu president, Joaquim Ferry, em va adreçar a Lluís Giménez, que ha elaborat un valuós document, Pequeña historia de un gran club, que recull la història de l’entitat. El cert és que la prova es desenvolupà a la serra de Collserola el 26 de febrer, amb sortida de la carretera de Sant Pere Màrtir, passant per Vallvidrera, i arribada al pont de la Reina Elisenda en Pedralbes. El guanyador absolut del primer ciclocròs nacional fou Rafel Noguera.

Quant a la data de la primera pujada al castell també hem trobat alguns errors. Al llibre de Vallbona es diu que va tenir lloc el 12 de maig de 1931 i el document escrit per Giménez situa el seu inici en 1932. No obstant això, la realitat és que la pujada es va celebrar el 5 de juliol. La Pujada, que es presentà com la “Carrera en Cuesta a Montjuic: Premio Paños Ramos”, més tard seria coneguda com “La Mont Faron Catalana”. La data inicial per disputar-la era el 21 de juny, però finalment s’ajornà al 5 de juliol . Com una part de l’itinerari, l’arribada estava a l’entrada del castell, sota l’autoritat de l’Exèrcit, i fou necessària l’autorització del capità general Eduardo López Ochoa. El reglament comptà amb el vistiplau de la Unión Velocipédica Española i les inscripcions es tramitaren en la seu del club al Bar Mundial, carrer Marqués del Duero, 99 —actual Paral·lel—, cantonada carrer Blasco de Garay. El guanyador d’aquesta prova contrarellotge fou el sabadellenc Joan Salarich, “y un rasgo digno de mención el que tuvieron los presos recluídos, en la fortaleza Juan Noguera, Joaquín Caballé, Francisco Pérez y Vicente Miñana, al regalar un precioso ramo de flores con cintas de los colores españoles y catalanes, al vencedor de la prueba. Los corredores abrieron una subscripción destinada a los reclusos, cuyo resultado publicaremos en la próxima edición”.


No he trobat a les hemeroteques digitals cap referència dels anys 1933 i 1934. No obstant això, el butlletí de l’entitat del mes de maig de 1935 assenyala que el 22 d’abril es disputà la IV edició. El guanyador d’aquesta última edició fou Mariano Gascón de L’Espluga

Ja no es faria cap edició més fins l’any 1965, quan l’Esport Ciclista Barcelona, de la mà de Joaquim Sabaté i Dausà, recupera la Pujada al Castell i crea l’Escalada al Castell de Montuïc.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

Instalaciones Desaparecidas:

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)