L’Escola de Mar i l’educació física-esportiva

L’Escola de Mar, obra de l’arquitecte en cap de la comissió de cultura municipal, Josep Goday, era un edifici de fusta situat al costat dels Banys Orientals, fent cantonada amb els carrers Almirall Aixada i Vinaròs, i que disposava de quatre aules (una per nens, dues per nenes i un parvulari); una sala per a conferències, activitats musicals i projeccions, i també s’utilitzava com a instal·lació esportiva de la sorra i l’aigua de mar.
Al capdavant de la direcció de l’Escola de Mar es nombrà al pedagog Pere Vergés i Farrés, que havia exercit de professor d’educació física a les escoles del Districte VI i fou del primer director dels Banys de Mar adreçats als alumnes de les Escoles de Barcelona. Aquesta activitat s’havia posat en marxa l’estiu de 1918 i consistia en nous banys gratuïts, al mes d’agost al matí, sota la vigilància de mestres y metges. S’incloïa un lleuger esmorzar després de sortir de l’aigua (La Vanguardia 19 de juliol de 1918).
La selecció dels alumnes a l’Escola de Mar es feia a partir dels nens malaltissos (bronquitis, anèmia, tuberculosi pulmonar etc...) provinents de famílies treballadores de les escoles de la ciutat on per accedir-hi es requeria el preceptiu informe mèdic.


L’Escola de Mar va tenir un paper molt actiu des de la seva creació, sent punt de trobada dels tradicionals banys de mar i de sol, així com d’activitats lúdiques que es feien a l’estiu i que organitzava l’Ajuntament de Barcelona: l’estiu de 1923 passaren per les seves dependències 2.000 nens/es (La Vanguardia 22 de juliol de 1923). Tanmateix, es va implicar en les activitats esportives de la Festa Major de la Barceloneta (La Vanguardia 15 de setembre de 1926).
Un bombardeig durant la Guerra Civil (19 de gener de 1938) provocà l’incendi i la desaparició de l’Escola de Mar, la qual va traslladar-se provisionalment al roserar de Montjuïc, on avui es troba el Museu Etnològic de Barcelona, fins el seu trasllat definitiu al seu emplaçament actual al barri del Guinardó, novembre de 1948. Malgrat que al capdavant va continuar Pere Vergés, l’arribada de la dictadura va fer desaparèixer l’esperit innovador de l’Escola de Mar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada