Cal un Partit de l’Esport?
Fa un temps, un amic em comentava la conveniència de crear un partit polític que aglutinés la gent de l’Esport, amb l’objectiu de presentar-se a les eleccions municipals. Segons ell —jo també comparteixo el seu criteri— l’Esport no és una prioritat per als líders de les principals forces polítiques; i afegia que amb trenta o quaranta mil vots es trauria representació municipal. A més, molt probablement, en l’actual context polític, treure un o dos regidors podria ser decisiu per nomenar alcalde, i el vot podria rendibilitzar-se per a la gent de l’esport al màxim. Finalment, em recordava que si bé els partits tenen “sectorials” o “comissions” dedicades a l’esport, i elaboren programes electorals esportius, pels seus líders, l’esport no és cap prioritat. I és clar, com som bona gent i no ho hem fet mai, no ens manifestem al carrer.
Feia temps que no escrivia en el blog, massa temps; per reprendre’l he començat com a font d’inspiració l’any 1918, fa cent anys, i ves per on, la portada de El Mundo Deportivo de l’1 de gener em feia recordar aquella conversa amb el meu amic que parlava d’impulsar un Partit de l’Esport.
![]() |
Portada Mundo Deportivo 1.01.1918
|
Fa cent anys, Narcís Masferrer, un personatge amb el qual la societat catalana té un deute pendent, i del qual no ens vam recordar massa l’any passat quan es va celebrar el 150è aniversari del seu naixement, promovia, amb la vista posada a les eleccions a les Corts que es feien en febrer d’aquell any, la creació d’un Partit Regenerador.
El titular era: “Nuestros candidatos a diputados a Cortes, El Mundo Deportivo invita a todos sus lectores, por medio de un plebiscito, a designar a cinco deportistas a quien poder proclamar nuestros candidatos a diputados a Cortes por la circunscripción de Barcelona”. Les eleccions generals estaven planificades pel 24 de febrer d’aquell any. Masferrer, que defensava l’obligatorietat de la gimnàstica a les escoles, era molt crític amb el govern de l’Estat i va promoure des del diari la conveniència de crear un Partit Regenerador, “constituido por los deportistas españoles. Por qué no reunir a todos los deportistas españoles bajo los pliegues de una misma bandera (...) bajo el régimen perfectamente organizado de un partido (...)”. El promotor convidava a altres mitjans de comunicació a sumar-se a la iniciativa (a La Vanguardia apareixia la notícia el 3 de gener); enumerava un bon nombre de possibles candidats, i al final de l’article, incloïa una butlleta on escriure els cinc “candidatos deportivos”. La butlleta, que s’havia de signar, es devia remetre a les oficines del setmanari que en aquella època es trobaven al carrer Consell de Cent, 348 (entre Roger de Llúria i Bruc).
D’aquesta iniciativa pionera de Masferrer també s’ha fet ressò el professor Xavier Torrebadella el juliol de l’any passat, en el seu article “Narciso Masferrer y el deporte en la encrucijada del regeneracionismo, el nacionalismo y el problema social en la España de principios del siglo xx” (1897-1920) que sortí publicat a la revista Cuadernos de Fútbol.
![]() |
Retrato Narcís Masferrer
© FBO - via PERIODISME AMB EMPREMTA OLÍMPICA
|
Durant vuit setmanes, el setmanari informà de com s’anava produint la votació. El 8 de gener s’adonava que una senyoreta, Conchita T., havia enviat la seva butlleta votant pel baró de Güell, Narcís Masferrer, Ricard Cabot, L. Torres Ullastres i Gaspar Rosés. El periodista Francisco Canto Arroyo —fundador de l’Esport Ciclista Català i un dels promotors de La Volta a Catalunya— també va defensar el projecte en un article aparegut a la revista Stadium el 12 gener 1918, “Política de regeneración: acogemos con la mayor simpatía la idea de un plebiscito que lanza El Mundo Deportivo. Sí, ya lo hemos dicho en otra ocasión; debemos (el deporte) estar representados en el Parlamento, en los Municipios, en las Diputaciones, en todas partes”.
El dies 22 i 29 de gener, Masferrer es congratulava de l’acollida que havia tingut la iniciativa en la premsa, i esmentava al Diario Universal i El Imparcial de Madrid.
El 19 de febrer es feia públic el resultat de les votacions. S’havien rebut en total 1.452 butlletes. El candidats elegits provenien tots del món empresarial i alguns d’ells ja estaven relacionats amb la política.
Mariano de Foronda, president de l’Aero Club de Catalunya; i que en aquells moments era el president honorari del Comitè Organitzador del III Cross-Country Nacional que s’havia de celebrar a Barcelona. Foronda era el director de la Companyia de Tramvies de Barcelona; i que seria elegit diputat en les eleccions generals. Anys després (1926) li seria atorgat el títol de marquès per la Casa Reial, i seria el director de l’Exposició Internacional de Barcelona. Mariano de Foronda, es presentà pel Partit Conservador per Cazorla, i va sortir elegit diputat.
Luis Marsan i Peix, president del Reial Polo Hockey Club, era d’adscripció monàrquica, i va ser elegit un any després (van tornar a fer-se eleccions) diputat a les Corts (1919-1923).
Eusebi Bertrand i Serra, president de la Cambra Sindical de l’Automòbil, un dels fundadors de la Lliga Regionalista i empresari tèxtil, va sortir elegit per la circumscripció de Girona. En 1919 seria el president del I Saló de l’Automòbil.
Damià Mateu i Bisa, fou un dels fundadors i president del Consell d’Administració de la marca d’automòbils i de motors d’aviació de l’Hispano Suissa (1904).
Francisco de A. Ribas i Serra, vocal assessor del Reial Automòbil Club de Catalunya, empresari de la construcció.
El cert és que aquesta iniciativa original de Masferrer no va tenir cap mena de recorregut; ni tampoc els que foren elegits diputats van fer cap defensa del “fet esportiu” a les Corts.
Aquesta iniciativa avui tindria èxit? El cert és que avui la gent de l’Esport, dirigents de clubs i federacions, si bé mantenen una bona relació personal amb els dirigents que hi ha al front de les institucions públiques vinculades a l’esport —local, autonòmic o estatal—, veuen que l’esport no té transcendència en les polítiques públiques; i alguns es pregunten com es pot canviar aquesta inèrcia. La resposta és senzilla: tenint pes polític.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada