L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya - 1900

Jocs Olímpics, París 1900, esgrima, poster, ilustració
Poster Concurs Internacional d'Esgrima (1900)
Font imatge via Wikimedia Commons
Jocs Olímpics, París 1900, ilustració, poster, Torre Eiffel
Poster Jocs Olímpics de Paris (1900)
Font imatge via Wikimedia Commons
























Als Jocs Olímpics de París no se’ls va prestar massa atenció. No deixa de ser curiós que la primera menció olímpica, dins l’Exposició Universal de París de 1900, feia referència a la reconstitución del estadio Ateniense. L’estadi servia per acollir les diverses cerimònies, des de tornejos medievals i de gladiadors fins a jocs florals i curses de braus, però al final afegien “numerosos matches de box, esgrima, tiro, gimnástica, etc.(Las Maravillas de la Exposición de París, La Vanguardia 25 de desembre de 1899).

No obstant, el més curiós és que aquest article fou reproduït íntegrament mesos després per la revista Los Deportes a les pàgines 4 i 5, el 11 de març de 1900 . Aquesta era l’única revista esportiva que sortia al carrer i des de la secció Crónica Extranjera va anar informant d’aquest esdeveniment, però sempre parlant de Grans Premis de l’Exposició o Campionats del món, i mai utilitzant el terme Jocs Olímpics. Aquest esdeveniment, que ha passat a la història per la seva desorganització, arrancà amb les proves d’esgrima, el 14 de maig, i finalitzà el 28 d’octubre amb la competició de rugbi. Cal dir, que els pocs resultats que apareixen a la premsa barcelonina són poc fiables. Per exemple, es parla de la medalla d’or de León Moureauar en tir, quan el seu nom era Moreaux i guanyà una plata i un bronze (fons consultat a sports-reference). Els esportistes espanyols van participar per primera vegada a títol personal, però la premsa catalana no es va fer ressò d’aquesta participació, i es curiós tenint en compte que fou aquí on es guanyà la primera medalla d’or de l’història (la parella José de Amezola i Francisco Villota a pilota basca).

En Los Deportes del 12 d’agost, pàgina 12, havia una referència a la participació de quatre remers del Club de Regates  de Barcelona, els quals participaren a la prova de quatre amb timoner. Els remers, els primers barcelonins en participar a uns Jocs Olímpics, eren Orestes Quintana, Joan Camps, Josep Fórmica, Ricard Margarit i els acompanyava el menorquí Antoni Vela, el qual participà també en la prova de skiff individual. En el mateix article, es va afegir que “Cuando la Exposición Universal haya cerrado sus puertas se habrán celebrado en París más de cuatrocientos concursos deportivos”. Si és vol aprofundir sobre aquests Jocs Olímpics es recomanable el llibre de Bill Mallon, The 1900 Olympic Games.

En qualsevol cas, l’actuació dels remers del Club de Regates va tenir ressò a la revista Los Deportes, del 2 de setembre en la seva pàgina 5 “Barcelona, la única ciudad española que se hallaba representada en el gran certamen náutico de París, ha logrado, cuando menos, no desempeñar un papel ridículo, luchando por una victoria de antemano problemática (...), y ha trabajado con empeño defendiendo el pabellón azul y blanco del «Club Catalán», primero de España”. Una setmana després, en Los Deportes, pàgines 5 i 6, Albert Serra i Guixà, conegut per ser l’autor de la crònica del primer partir de futbol del Barça (La Vanguardia 9 de desembre de 1899), va donar tot tipus  de detalls de les vicissituds que va patir l’equip del Club de Regates.
Edifici del Club de Regates de Barcelona
Font imatge via Hemeroteca Digital BNE

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)