Els primers frontons a Barcelona
A El gran libro de la Pelota, editat a Madrid el 1976 i del qual són autors Luis Bombin Fernández i Rodolfo Rozas Urrutia, assenyala que segons informació rebuda per T. Caballé i Colls, exsecretari de la Federació Catalana, el primer frontó de pilota que es va construir a Barcelona obrí al públic el 31 de maig de 1888 amb motiu de l’Exposició Universal. Cal dir que mentre consultàvem l’hemeroteca digital de La Vanguardia (26 de novembre de 1887) hem trobat una breu notícia de l’existència d’un frontó anterior, “ayer a las tres de la tarde ocurrió un lamentable siniestro en el frontón ó juego de pelota situado en la calle de santa Madrona”. El sinistre es provocà el fort vent que va fer caure una paret de 20 metres –probablement del frontó – i, com a conseqüència, va morir una persona i en va ferir quatre més.

Precisament amb motiu de les Festes del Centenari de Colom es tornava a fer esment d’un frontó al Parc de la Ciutadella, “en la Plaza de Armas se habría construido un gran tablado-escenario y al otro lado del Museo de Reproducciones” –situat en la nau central del Palau de la Indústria– “un frontón para el juego de pelota que podría tener carácter definitivo” (La Vanguardia, 25 de febrer de 1892) i, de fet en el programa oficial apareixien partits de pilota. Al final el frontó canviaria d’indret i es construiria a l’Eixample. Si bé la iniciativa partí dels empresaris Garriga i Parellada, més tard es va constituir una societat anònima que portava com a nom Frontón Barcelonés, i de la qual formava part el Club de Regatas (La Vanguardia, 26 de juny i 7 de juliol de 1892). El frontó es va ubicar en un ampli solar situat al carrer de la Diputació, entre els carrers de Sicília i Sardenya. Aquest frontó era obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavechia, que anys després projectaria altres edificis: la duana del Port, el Palau de Justícia, el Patronat Ribas i el Temple Expiatori del Sagrat Cor al Tibidabo. La vida d’aquest frontó no fou tan efímera com els anteriors, ja que tancaria les seves portes el 1902. Fou inaugurat el 19 d’octubre de 1893 amb uns partits de pilota en què van intervenir els jugadors Saturnino Echevarría (Muchacho), Pedro Echevarría (Tandilero), Victoriano Gamborena i Enrique Artaraz (Zurdo de Abando). La recaptació es va recollir en benefici dels pobres i va ser patrocinada per la Junta de Dones. El frontó va funcionar força bé, ja que el 1896 en feien un de nou, cobert, al costat de l’altre, sota la direcció arquitectònica, en aquest cas, d’August Font i Carreras, que havia construït el Palau de les Belles Arts del Parc de la Ciutadella, i seria més tard conegut per dissenyar la Plaça de Braus de Les Arenas i la façana i el cimbori neogòtic de la catedral de Barcelona. Aquest nou edifici s’inaugurà el 3 de desembre i van intervenir els pelotaris Beloqui, Guruceaga i els germans Echevarría (La Vanguardia, 4 desembre).
Que la pilota va trobar aficionats ho demostra el fet que el 1894 es construiria un segon frontó, anomenat Beti-Jai o frontó de la Gran Via, que era situat al carrer de les Corts Catalanes, 67 –no correspon amb la numeració actual– i feia cantonada amb el carrer d’Entença, era propietat de Pedro Puigdevall i tenia capacitat per a 2.000 persones (La Vanguardia, 25 i 28 de desembre). El frontó s’inaugurà el 26 de desembre amb uns partits en benefici de la Congregació de la Caritat Cristiana. El frontó, en el qual fins i tot s’hi organitzaren balls, tancaria les portes per a l’esport de la pilota el 1898 i s’hi instal·laria una escola taurina (La Vanguardia, 30 de maig 1898).

Comentaris
Publica un comentari a l'entrada