Sèrie: Passatges esportius de la postguerra (1939-1945) (XI)
La millor pista de basquetbol d'Espanya
Vista general de la pista de bàsquet del RCD Espanyol
Del 23 al 30 de juny de 1940 es va disputar la I Copa del Generalísimo de basquetbol a Barcelona. Amb anterioritat, ja s'havien disputat tres edicions del Campionat d'Espanya.
La I edició del Campionat d'Espanya es va celebrar del 15 al 29 d'octubre de 1933, als jardins del Cine Goya de Madrid, i l'equip del Rayo de Madrid va obtenir el primer trofeu. La II edició, que es va organitzar a la temporada següent, de l'11 al 13 d'octubre de 1934, va tenir com a escenari la pista del parc de Montjuïc, construïda amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 i que va veure el triomf de la Societé Sportive Patrie de Barcelona. I l'última edició, abans de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, va canviar de dates, ja que es va organitzar del 15 al 17 de maig de 1935, i es va celebrar al Frontó Recoletos de Madrid. El triomf va recaure de nou en el Rayo de Madrid que va derrotar per un ajustat 23-20 a la Société Sportive Patrie.
La I Copa del Generalísimo de 1940 va tenir un al·licient especial: la inauguració de la pista del RCD Espanyol de Barcelona. El Mundo Deportivo, del 15 de juny de 1940, donava compte de les característiques d'aquesta pista: “(…) con unas graderías que darán cabida a mil quinientas personas, amén de los palcos laterales, en los que cabrán asimismo varios centenares de espectadores. Los soportes de los tableros –de tipo único en España- han sido construidos con tubo de hierro, y están emplazados de forma que no existe el menor peligro para los jugadores. Y el piso del terreno, en el que se procede ya a echar la tierra para la última capa, con un ligero declive para evitar el menor encharcamiento en caso de lluvia. Un magnífico campo –el mejor, sin duda alguna de España-, digno de un Club de tan preclaro historial deportivo como el R.C.D. Español, y a cuyos directivos hemos de felicitar una vez más y agradecerles el interés demostrado en todo momento para alentar y dar vida a un deporte ‘amateur’, un deporte que hasta hoy no proporcionó el menor ingreso económico…”. (El Mundo Deportivo, portada, del 15 de juny de 1940).
En el torneig van participar 8 equips: Rayo de Madrid, Madrid CF i Societat Gimnàstica (Regió del Centre), BC Hospitalet, RCD Espanyol (amfitrions) i BC Atlètic de Gràcia (Catalunya), completaven el llistat de participants el FJ de Múrcia (Llevant) i el CN Helios (Aragó).
En el partit inaugural, el BC Hospitalet va vèncer contundentment al FJ de Múrcia (64-19). A la final del torneig arribarien el BC Hospitalet i el BC Atlètic de Gràcia, després de desfer-se en semifinals del Rayo de Madrid i del RCD Espanyol respectivament. El triomf a la final fou per l’equip del BC Hospitalet en un igualat partit (20-17). El BC Hospitalet havia estat creat en 1929 i, fins ara, és l'únic títol gran que té a les seves vitrines.
El basquetbol va ser un altre dels esports que va arrencar amb força després de la Guerra Civil Espanyola. El Consejo Nacional de Deportes havia posat al capdavant de la Federació Espanyola de Basquetbol a Pedro Conde (La Vanguardia, pàg. 5, del 3 de març de 1939), qui tenia el despatx al Círculo Ecuestre, edifici ocupat com a seu central per la F.E.T. i de les J.O.N.S. (La Vanguardia, pàg. 7, del 19 d'abril de 1939). Poc després, el Consejo Nacional de Deportes procedia a el nomenament de Julio Clavero com a delegat de la Federació Catalana de Basquetbol (La Vanguardia, pàg. 10, del 26 de març de 1939). Julio Clavero havia estat amb anterioritat a la junta directiva presidida per Ángel Truñó (1932-1935) i havia estat directiu de la secció de basquetbol del RCD Espanyol. Curiosament, Pedro Conde també havia estat directiu del RCD Espanyol.
Abans de la Copa del Generalísimo, en la temporada 1939/40, s'havien disputat tres tornejos d'importància. El primer portava el nom del president de la Federació Espanyola de Basquetbol, Pedro Conde, i es va disputar de nit a la pista de fusta i sota els focus del Gran Price. El Trofeu Pedro Conde es va disputar en dues jornades, el 6 i 13 d'octubre de 1939. Van participar els clubs: BC Hospitalet, RCD Espanyol, CE Laietà i BC Atlètic de Gràcia. Com a aperitiu de la primera jornada, es va disputar un partit amistós femení que va enfrontar a la Unió Gimnàstica i Esportiva de Badalona amb l'equip de la F.E.T. i de les J.O.N.S.
A la primera semifinal, disputada a les 11 de la nit, el BC Atlètic de Gràcia va derrotar al CE Laietà (22-14) i en la segona semifinal seria el RCD Espanyol qui aconseguia una plaça per a la final al guanyar a el BC Hospitalet (24 -20). (La Vanguardia, pàg. 8, del 7 d'octubre de 1939). El Gran Price es va engalanar per a la final amb retrats del Caudillo i de José Antonio Primo de Rivera, i banderes del Moviment. Van acudir a veure la final un bon nombre d'autoritats entre elles: el secretari del Consejo Nacional de Deportes, Mesalles Estivill, els presidents de les Federacions de futbol i tennis, Francisco Jover i Garriga Nogués, així com els presidents de la Federació Espanyola i Catalana de Basquetbol, Pedro Conde i Julio Clavero.
A la final, el RCD Espanyol es va imposar amb facilitat a el BC Atlètic de Gràcia (38-23). (La Vanguardia, pàg. 8, del 14 d'octubre de 1939).
Al desembre de 1939, els mitjans de comunicació feien públics els equips i el calendari de competició del Campionat de Catalunya de basquetbol. La paraula "basquetbol" havia desaparegut dels mitjans de comunicació. En Primera categoria: CE Laietà, RCD Espanyol, BC. Hospitalet, Unió Manresana, Sabadell FC, CD Mataró, CC Hospitalet i BC Atlètic de Gràcia. A Segona categoria: BC Ripollet, Associació Comtal, Sanfeliuense BC, Unió de Cornellà, UGD Badalona, Joventut de Badalona, CD Montgat i La Pau Social de Calella.
El campionat va arrencar el 7 de gener de 1940 i va finalitzar el 21 d'abril de 1940. Es va proclamar campió de Catalunya, i invicte, el BC Hospitalet, classificant-se en segon lloc el BC Atlètic de Gràcia i en tercer lloc el RCD Espanyol. En segona categoria, el títol seria per al BC Ripollet (després d'un partit de desempat amb el Santfeliuense BC) i en tercera categoria, el Bàsquet Institució Montserrat (BIM) (El Mundo Deportivo, pàg. 4, del 24 d’abril de 1940).
El Mundo Deportivo, pàg. 4, del 24 d’abril de 1940
En 1940, abans de la Copa del Generalísimo, el Gran Price va acollir de nou un torneig nocturn, la "Copa El Mundo Deportivo" que es va disputar pel sistema d'eliminatòries. Els equips participants van ser: BC Hospitalet, CD Montgat, BC Atlètic de Gràcia, Bàsquet Institució Montserrat (BIM), Sanfeliuense BC, Joventut de Badalona, RCD Espanyol, BC Ripollet i CE Natura. Havent renunciat a última hora la UE Sants. Les eliminatòries es van celebrar els dies 17 i 24 de maig, les semifinals el 31 de maig, i la gran final el 7 de juny. Es van classificar per a la final del torneig el RCD Espanyol i el BC Atlètic de Gràcia, després d'haver vençut en semifinals al Joventut de Badalona (31-12) i a el BC Hospitalet (30-20) respectivament. A la gran final, el RCD Espanyol es va imposar per un punt (15-14). El lliurament dels trofeus va anar a càrrec de el president de la Federació Espanyola de Bàsquet, Pedro Conde, que va estar acompanyat del gerent i propietari de El Mundo Deportivo, Ricardo Grau. (El Mundo Deportivo, pàg. 2, del 8 de juny de 1940).
Juli Pernas
Agraïments a Lluís Puyalto, de la Fundació del Bàsquet Català per la cessió de les fotografies
(© Fundació del Bàsquet Català)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada