Antònia Yáñez, una guanyadora pionera

En temps de la II República, el paper de la dona en l'esport va ser creixent. Tal com vam veure en el recent article sobre el primer torneig femení d'escacs, disputat a la seu del Club d'Escacs Barcelona, ​​les dones cada vegada tenien un paper més participatiu en l'àmbit esportiu. Emmarcat en aquest context, l'agost de 1932, l'Sport Ciclista Català, club fundat el 1912 i degà del ciclisme català, va decidir planificar una "cursa ciclista per senyoretes" amb la idea de disputar-se a finals d'aquell mateix any.

Finalment, la cursa es celebraria el 27 de novembre de 1932, en un circuit dins el Parc de la Ciutadella. Prèviament, també es celebrarien dues curses, una per a nens i una altra per a nenes. El parc es va omplir de públic, aprofitant que les carreres es van disputar en diumenge i afavorides per la celebració de dues curses infantils prèvies, el que va provocar que les famílies acudissin al complet. Tal afluència va arribar a dificultar la celebració de les carreres, necessitant la intervenció de la Guàrdia Urbana per dur-les a terme.


Sortida de la carrera femenina sènior
Pérez de Rozas © Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Programa:

  •  La primera cursa la van córrer nenes de fins a 12 anys que van cobrir una volta al circuit (1.850 metres). La vencedora va ser Amanda Arroyos.
  •  La primera cursa ciclista femenina celebrada a Espanya es va disputar en un recorregut de 8 voltes dins d’un circuit de 1.850 metres, rodant un total de 14,8 km en aproximadament mitja hora. Van participar 12 ciclistes, sent Antònia Yáñez la vencedora. Des de la primera volta es va apreciar el domini per part de Josefina Vidal, Teresa Carceller, Antonia Yáñez i Mª Dolores Roca. La cursa es va definir en un esprint final, amb la victòria de Yáñez.
  • La tercera cursa disputada al Parc de la Ciutadella la van disputar nens de fins a 9 anys, que van cobrir el mateix recorregut que van córrer les nenes en la primera cursa. El vencedor seria José María Urgell, de 6 anys.

 

Antònia Yáñez, pertanyia al Club Ciclista de Gràcia, on el seu marit, Antonio Sala, era el president i fundador. També va ser un dels impulsors de que la prova femenina se celebrés, a part de encarregar-se de entrenar la seva dona a la Plaça del Nord del barri de Gràcia. Yáñez va morir a França als 31 anys d'edat, on va haver de fugir després de l'esclat de la guerra civil, a causa de l’activisme social del seu marit. En una entrevista a la seva filla, Maria Sala, parla sobre l'aportació que van realitzar els seus pares al ciclisme barceloní ja en els anys 20, i el paper pioner que va tenir Antònia Yáñez en l'esport femení.


Antònia Yáñez, guanyadora de la primera cursa ciclista femenina
Pérez de Rozas © Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Com a anècdota, Antonia no va poder fer-se la foto com a guanyadora amb la seva bicicleta. Com a conseqüència de l'eufòria desfermada, el públic se li tiraria a sobre, provocant-li desperfectes en la mateixa. Un amic de la ciclista li prestaria la seva bicicleta per a la foto.

 

Per a més informació, poden contactar a ceosamaranch@fbolimpica.es

Volem agrair la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona per la cessió de material fotogràfic.

https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/home


Luis Sánchez López

@luisSlopez21

 

Bibliografia:

https://soundcloud.com/beteve91fm/antonia-yanez-la-primera-guanyadora-duna-cursa-ciclista-femenina-a-lestat-espanyol-era-gracienca

Hemeroteca El Mundo Deportivo

https://tourdegila.com/2019/03/09/el-parc-de-la-ciutadella-barcelona-acolli-la-primera-cursa-ciclista-femenina-a-espanya/

 

 

Luis Sánchez López

@luisSlopez21

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)