Instal·lacions Desaparegudes:

(1.2) L’Hipòdrom de Can Tunis: el primer recinte esportiu de Barcelona (1883-1934)

Ben aviat, l’Hipòdrom de Can Tunis va servir com una instal·lació esportiva per a una entitat de la ciutat, la Societat de Tir al Colomí de Barcelona, els quals van organitzar la seva primera competició al 1887. “En el Hipódromo del Fomento de la Cría Caballar de Cataluña inauguróse anteayer tarde el tiro de pichón, diversión exótica en esta capital (…) El sitio escogido en el Hipódromo para la instalación del Tiro está situado en la pelouse, cerca las barracas que sirven de restaurant y para las apuestas mutuas. Forma un cuadrilátero, cercado por una pequeña verja de alambre.” (La Vanguardia, pàg. 3, del 4 de juny de 1887).

© Có de Triola, Josep Maria - Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El 21 de març de 1897, la premsa es va fer ressò de l’organització d’un partit de polo. “Ayer se jugó en el Hipódromo un partido de polo, en el que tomaron parte varios socios de dicho centro. A la fiesta asistieron distinguidas familias.” (La Vanguardia, portada, del 22 de març de 1897) i al juny del mateix any, el Polo Club Barcelona va organitzar uns actes festius on destacaren uns partits de polo y unes carreres a cavall. (…) organizó en el Hipódromo a beneficio de las Escuelas gratuitas para obreros, establecidas en Sans, resultó una fiesta lucidísima por lo selecto de la concurrencia que a ella asistió (…) Toda la fiesta fue interesante, complaciendo mucho a las personas que la presenciaron.” (La Vanguardia, pàg. 2, del 25 de juny de 1897). Cal recordar que, quatre anys enrere, el futbol també va practicar-se a prop de l’Hipòdrom de Can Tunis. “(…) se jugará una partida de ‘Football’, juego inglés poco conocido en Barcelona, entre varios socios del Real Club de Regatas, y algunos aficionados, en unos terrenos próximos al Hipódromo (…) si esta partida tiene buen resultado, este juego, probablemente, se repetirá a menudo, y quizá llegue a implantarse en Barcelona.” (La Vanguardia, pàg. 2, de l’1 de febrer de 1893)

No obstant, sí que hi ha constància què a principis del 1900 diversos clubs de futbol van jugar partits a l’Hipòdrom de Can Tunis. Bons exemples foren el FC Català, l’Escocès FC, el Hispània AC o el FC Barcelona. “Terminado el partido, se arregló convenientemente el campo para el juego del ‘football’ (…) dio la señal de empezar el partido (…).” (La Vanguardia, pàg. 3, del 25 de maig de 1900). Aquest partit el jugaren els equips del FC Barcelona, on jugava un tal Hans Gamper, i el Polo Club Barcelona (2-1).

La Vanguardia, pàg. 3, del 25 de maig de 1900

A la dècada del 1910 apareix una altre disciplina que també va utilitzar les instal·lacions de l’Hipòdrom de Can Tunis: l’aviació. L’Hipòdrom de Can Tunis té l’honor d‘haver estat la primera instal·lació on es va veure enlairar i volar el primer vol a motor del territori espanyol, el qual va ser realitzat pel pilot francès Julien Mamet en un Bleriot d’un únic motor. A partir d’aquest moment, l’Hipòdrom de Can Tunis també es va convertir en un aeròdrom. Un bon exemple d’aquest fet va ser l’organització de vols acrobàtics com el que van realitzar al 1913 els pilots francesos Maurice Poumet, anomenat l’home de la mort, i Julien Demazel, qui va sortir de l’hipòdrom i va volar durant 30 minuts pels aires de Barcelona.

A la primavera del 1922, es va realitzar a l’hipòdrom el primer torneig oficial de rugbi, anomenat la Copa Reial Societat de Carreres, on van participar el CN Atlètic, UE Santboiana, Catalunya Sporting Club i CN Barcelona. “Era difícil poder encontrar campos que reunieran condiciones, que son poco comunes y casi imposibles de reunir por su diversidad, siendo imprescindibles las condiciones básicas de la extensión del campo de juego (…) han decidido en amistoso cambio de impresiones establecer en el centro del Hipódromo un campo de rugby, del que se podrá disponer el Athlétic oficialmente para sus juegos, y otros dedicado al entrenamiento.” (La Vanguardia, pàg. 17, del 9 de març de 1922). Aquest torneig el va guanyar l’UE Santboiana.

Un altre esport que va utilitzar aquest equipament esportiu va ser el beisbol. A l’abril de 1923, la Societat Hispano Americana de Base-ball, primera entitat de beisbol registrada a territori espanyol, va organitzar uns entrenaments. “(…) seguirán los partidos de entrenamiento de las diversas novenas formadas y se procederá a la clasificación de los jugadores (…).” (La Vanguardia, pàg. 9, del 14 d’abril de 1923). Al maig del mateix any, dos dels equips que formaven part de la Societat Hispano Americana de Base-ball, l’Espanya i l’América, van disputar una copa a l’Hipòdrom de Can Tunis.

Com no podria ser d'una altra manera, durant l'organització de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929, l'Hipòdrom de Can Tunis també va ser seu d'una competició esportiva, concretament del Gran Premi de l'Exposició de carreres d'obstacles.

© F. Ballell - Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’Hipòdrom de Can Tunis va quedar sentenciat de mort quan els terrenys de la instal·lació esportiva van ser arrendats al Consorci del Port de la Zona Franca. Malgrat tot, l’activitat eqüestre va continuar ja que el Consorci del Port de la Zona Franca va arrendar els terrenys a la Societat Hípica Barcelona-Turf, al novembre de 1931.

A l’abril de 1932, l’hipòdrom va ser l’escenari del XXIX aniversari del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI), una associació política i social de tendència  catalanista que havia estat fundada l’any 1903. Precisament, a l’Hipòdrom de Can Tunis es van inaugurar uns camps esportius per als socis d’aquesta entitat. “La finalidad de la Sección de Deportes y Excursiones del C.A.D.C.I. pretende con la instalación de su campo de deportes en el Hipódromo de Casa Antúnez, inaugurado recientemente, no es otra que lograr un agrupamiento de diversos terrenos donde puedan sus socios dedicarle al deporte para el que tengan más condiciones (…) Se está actualmente trabajando en la construcción de un espacio destinado para lucha a la cuerda, saltadores, arreglo del campo de basquetbol en el de futbol. (La Vanguardia, pàg. 14, del 9 d’abril de 1932). Per a la inauguració d’aquets camps es va organitzar un Festival on hi havien programats partits de rugbi, hoquei, beisbol i una competició de lluita amb la corda. L’acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, i de l’alcalde de Barcelona, Jaume Aiguadé.

Un altre esport que forma part de la historia de l’hipòdrom és l’atletisme. A Can Tunis es van organitzar diverses competicions de cross-crounty. La més important va ser el XVIII Campionat d’Espanya d’Atletisme que va ser organitzat per la Federació Catalana d’Atletisme al març de 1933.

Les  últimes referències que tenien a veure amb l’organització de curses de cavalls, l’esport que va fer possible la construcció d’aquest l’hipòdrom, van ser durant les Festes de la Mercè de 1934. “En el Gran Premi Ajuntament de Barcelona  se presentaron a disputarlo ocho inscritos (…) Esta carrera fue presenciada por el honorable alcalde de esta ciudad (…) Terminada la carrera, el señor alcalde hizo entrega (…) de la Copa que el Ayuntamiento donó para este premio, y (…) recorrió las diversas dependencias del hipódromo.” (La Vanguardia, pàg. 10, del 25 de setembre de 1934). Un any més tard, la Societat de Llebrers del Kennel Club va llogar l’hipòdrom amb l’objectiu d’acomodar els llebrers en les antigues quadres del cavalls.

Malauradament, al 1934, l’Hipòdrom de Can Tunis va ser enderrocat i Barcelona no ha tornat a tenir un hipòdrom.

El nostre humil record a uns dels primers recintes multiesportius que ha tingut Barcelona.



Volem agrair la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per la seva col·laboració en aquest article mitjançant la cessió de material documental i fotogràfic.

https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/home

https://www.icgc.cat/

 

Per a més informació i consultes d'arxiu i biblioteca, pot contactar a  ceosamaranch@fbolimpica.es

 

Raül Vázquez Coma

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)