TOKYO 2020. L’esport com a eina per canviar el món.

El pròxim 23 de juliol de 2021 tindrà lloc la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Inicialment, aquest esdeveniment esportiu estava previst per a l’any 2020 però degut a la pandèmia de la Covid-19 va ser ajornat per a organitzar-se aquest estiu. Una decisió inèdita per part del Comitè Olímpic Internacional ja que va ser la primera vegada a la història que es va ajornar uns Jocs Olímpics.

 


La Fundació Barcelona Olímpica, entitat que gestiona el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, presenta des del passat 1 de juny de 2021 i fins el 16 de gener de 2022, una exposició commemorativa dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio amb el nom de “TOKYO 2020. L’esport com a eina per canviar el món.”

 

El 23 de maig de 2011, el Comitè Olímpic Internacional va obrir el calendari per presentar les candidatures per a organitzar els Jocs Olímpics de 2020. En aquesta primera fase es van presentar sis ciutats: Bakú, Doha, Roma, Istanbul, Madrid i Tòquio. Un any desprès, la Comissió Executiva del Comitè Olímpic Internacional va reduir la llista a tres candidates: Istanbul, Madrid i Tòquio.

 

A la 125a Sessió del Comitè Olímpic Internacional, celebrada el 7 de setembre de 2013 a Buenos Aires, la candidatura japonesa va ser escollida com a seu olímpica i paralimpica. El Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 va defensar el poder que té l'esport com a eina per portar esperances i somnis a les zones que van resultar afectades pels greus desastres naturals que va patir Japó l’any 2011.

 

“Tòquio va ser escollida seu olímpica més de mig segle després d’haver organitzat els Jocs Olímpics de 1964.”

 

Amb el lema Be better, together. For the planet and the people, els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 volen passar a la història com els Jocs Olímpics i Paralímpics més sostenibles. El 8 de desembre de 2014, en el marc de la 127a Sessió del Comitè Olímpic Internacional organitzada a Montecarlo, es van acceptar les 40 recomanacions (20+20) que conformaren l'anomenada Agenda Olímpica 2020. Aquestes propostes projecten una imatge de progrés i busquen enfortir el paper de l'esport en la societat, promoure els valors de l'olimpisme i assegurar-se la particularitat dels Jocs Olímpics i Paralímpics al voltant de tres eixos fonamentals: credibilitat, joventut i sostenibilitat.

El Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 va coordinar algunes actuacions en favor de la sostenibilitat, la reutilització i la participació social.

 

Bons exemples van ser:

Durant dos anys, la població japonesa va estar cridada a dipositar en punts autoritzats mòbils o aparells electrònics vells. Les autoritats municipals van recollir 78.985 tones de petits dispositius electrònics. Aquest gran repte va donar com a resultat l'obtenció d’una gran quantitat de ferralla que es va utilitzar en la fabricació de les medalles.

Les torxes dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio han estat realitzades amb residus d’alumini provinent dels habitacles temporals que es varen construir després del terratrèmol que va patir Japó l’any 2011.

Els uniformes dels rellevistes de la torxa olímpica han estat fabricats amb els residus d’ampolles de Coca-Cola, patrocinador oficial dels Jocs Olímpics.

La població japonesa va dur envasos domèstics de plàstic a caixes de recollida, col·locades en botigues locals, per posteriorment poder utilitzar-los en la producció dels podis dels diferents esdeveniments esportius. Els podis es van fabricar amb aquests plàstics reciclats i amb les deixalles obtingudes de l'oceà.

 

“Per primera vegada a la història en l’organització d’uns Jocs Olímpics i Paralímpics es van utilitzar materials produïts a partir de les deixalles de la ciutadania.”

 


Un altre espai interessant de l’exposició tracta la temàtica de la cultura japonesa. Per a realitzar els continguts museològics d’aquest apartat, la Fundació Barcelona Olímpica va disposar de la col·laboració del Consolat General de Japó a Barcelona.

 

Els visitants podran conèixer diferents paraules japoneses com el Shodo, la cal·ligrafia japonesa, Spokon, històries que tracten temàtiques centrades en l’esport del Manga o el Hanami, el ritual de la contemplació de les flors dels cirerers

 

“Tòquio té el pas de vianants més famós i transitat del món localitzat al cosmopolita barri de Shibuya. “

Des d’aquest espai us animem a que visiteu l’exposició i que vingueu a l’Auditori del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch a veure la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020.



#YokosoTokyo

Raül Vázquez Coma
@Rau_grady

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)