Fa 75 anys neix la 'Delegación Nacional de Deportes de Falange Española i de las J.O.N.S.', el Barça inaugura oficines a Méndez Vigo

Finalitzada la Guerra Civil Espanyola, des de la premsa del règim franquista es va llançar una campanya per a espanyolitzar els noms esportius, tant els noms catalans com els anglicismes; però no seria fins finals de 1940 (Decret de 20 de desembre) on es deia que calia “proceder al cambio de denominación de clubs. sociedades y entidades de toda índole en cuyo nombre figuren palabras extranjeras “. El Decret entraria en vigor el dia 1 de febrer de 1941. 
El diari La Vanguardia, del 4 de gener de 1941, feia un recordatori als clubs de futbol, que havien de ”suprimir de su denominación todo vocablo extranjeros, y a reformar aquellos cuya construcción no sea gramaticalmente correcta en nuestro idioma”. El cert és que aquest manament ja feia temps s’estava aplicant, si recorrem a l’hemeroteca de La Vanguardia on podem observar com, encara no finalitzada la guerra, la Unió Esportiva Sants ja s’havia transformat en Unión Deportiva Sans. En qualsevol cas, des d’un punt de vista formal aquest any es compleixen 75 anys de la desaparició dels anglicismes i els noms catalans de l’esport.
Espanyolització noms
Espanyolització nom Unió Esportiva Sants
Font imatge via todocoleccion.net
 
Un cop finalitzada la guerra, l’esport a l’estat espanyol estava regit pel Consejo Nacional de Deportes i el Comitè Olímpic Espanyol, presidit pel general Moscardó. No obstant, al març de 1941, mitjançant un nou decret (BOE 5 de març de 1941) passà a nomenar-se Delegación Nacional de Deportes de Falange Española Tradicionalista y de las J.O.N.S., la qual estaria estructurada en tres organismes que funcionaven autònomament: l’esport militar, els esports del Moviment i les federacions esportives espanyoles. 

Com sostenen els amics Xavier Pujades y Carles Santacana, a Historia Ilustrada del Deporte en Cataluña, vol 2: “La novedad más importante era  introducir un tipo de estructura deportiva al margen de la federativa y con una finalidad más claramente de encuadramiento político. Se trataba de los deportes del Movimiento, con practicantes diferentes, campeonatos propios, etc. Bajo este epígrafe se incluían las actividades deportivas de la Sección Femenina, del Frente de Juventudes, del Sindicato Español Universitario y de Educación y Descanso”. 

L’abril de 1941 va morí un dels pioners dels esports i l’olimpisme, Narcís Masferrer i Sala, degà del periodisme esportiu i destacat dirigent que fou membre del Consejo Nacional de Deportes i un dels pocs presidents de federació espanyola no militar (Unió Velocipèdica Espanyola) . El proper any, es celebrarà el 150 aniversari del seu naixement. 

Durant el mes de maig es celebraran els 75 anys que el Futbol Club Barcelona inaugurà les oficines al xalet del Passatge Méndez Vigo, número 4. Aquest passatge es va edificar l’any 1868 i les oficines del club blaugrana restarien obertes fins 1975.
Oficines F.C.Barcelona al Passatge Méndez Vigo
Oficines F.C.Barcelona al Passatge Méndez Vigo
Font imatge via hemeroteca.lavanguardia.com
Aquell any tornà la Vuelta Ciclista a España a la ciutat comtal. La prova, en la que només participaven corredors nacionals, i quatre suïssos, arribà al seu espai emblemàtic de Montjuïc el 22 de juny. La competició s’havia interromput degut a la Guerra Civil Española (les dues primeres edicions es disputaren en 1935 i 1936). L’organització de l’etapa Tarragona-Barcelona va anar a càrrec de Educación i Descanso i el Futbol Club Barcelona. El guanyador de l’etapa fou Antonio Martin, del Reial Club Deportiu Espanyol. Curiosament, l’altra competició emblemàtica del calendari ciclista, la Volta a Catalunya, s’havia disputat finalitzada la guerra (1939).
III Vuelta Ciclista a Espanya
Font imatge via todocoleccion.net



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)